Неизбежната самоотбрана

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Неизбежната самоотбрана

Мнение от banev » 10 май 2019, 10:13

Най-накрая една добра новина по тази тема.
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които разширяват допустимите предели на неизбежната отбрана и променят санкциите при така наречените маловажни кражби. Измененията, внесени от Искрен Веселинов и група народни представители от от "Обединени патриоти", бяха приети единодушно със 106 гласа "за".

Предвижда се вече да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение, мотивираха се вносителите.
Разбира се, законът трябва да се изчете внимателно след като се обнародва в държавен вестник, за да знае човек какво точно може да прави, ако някой лумпен се опита да му навреди.

Отговори