Горяните

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Горяните

Мнение от banev » 20 ное 2018, 13:25

Горяни – документален филм – историята на едно антикомунистическо движение удавено в кръв и репресии. История, която трябва да се знае, и за която трябва да се говори!

Връзка: https://www.youtube.com/watch?v=2Snwv053Uik&t=3s

Филм за комунистическите репресии и съпротивителното движение на горяните в първите години след комунистическия преврат.

Информирайте познатите си по интернет за да го гледат повече Българи в чужбина. Благодаря на създателите и участниците във филма!

http://bg.wikipedia.org/wiki/ Горянско движение

Първият филм за горянското движение в България.
България, 2011г., 110 мин.
Сценарист и режисьор: Атанас Киряков
Оператор: Димитър Митов
Музика: Теодосий Спасов
С участието на Руси Чанев и Васил Бинев.

Разказ за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическо управление в целия Източен блок – тази в България и за съдбата на участниците в него – горяните. Авторът е събрал безценни разкази на оцелели участници в горянското движение в най-важните райони в страната – Кюстендилско, Пиринския край, Средногорието, Русенско и Сливен. Техният автентичен разказ за събитията отпреди повече от 60 години се допълва от близки на загинали горяни.

Лентата е подкрепена и от важни документални свидетелства за мащабните операции, предприети от БКП срещу горяните чрез Държавна сигурност и милицията за сломяване на съпротивата им.

Отговори