Добрите новини

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Добрите новини

Мнение от banev » 24 яну 2019, 11:58

Призовавам всеки, който попадне на добра новина да я сподели тук.

Аз започвам с тези две:
https://www.economic.bg/bg/news/10/naj- ... nimki.html
https://dariknews.bg/regioni/haskovo/ot ... ad-2143865

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Завод на VW на мястото на Кремиковци?

Мнение от banev » 08 фев 2019, 16:23

Едно предизвикателство към управляващите, с което е добре да се справят безупречно.

Статия: https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... olkswagen/

tasev
Мнения: 62
Регистриран: 20 ное 2018, 22:16

Юлиян Милев: Работа в България? Тук вече е по-добре, отколкото на Запад

Мнение от tasev » 11 фев 2019, 12:58

https://business.dir.bg/pazari/yuliyan- ... o-na-zapad

Мога да потвърдя, че в тази фирма има млади хора от буквално цяла Европа, които смятат че у нас имат повече възможност за развитие и по-добро заплащане отколкото там. Говорим за Италия, Холандия, Франция, Испания, Португалия, Полша, Чехия, Русия, Турция. Мисля, че съм виждал и немци.

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Re: Добрите новини

Мнение от banev » 21 фев 2019, 01:01

Ето как една баба прави добро със спестяванията си вместо да ги хвърли през балкона на телефонни измамници: https://btvnovinite.bg/bulgaria/pension ... evski.html

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Re: Добрите новини

Мнение от banev » 09 апр 2019, 13:08

Новина, на която попаднах наскоро. Наистина, появи ли се български електромобил това ще е следващото ми превозно средство.
Основателят на българската автомобилна компания Sin Cars Росен Даскалов обяви, че ще строи завод за електрически коли с капацитет 20 000 бройки годишно. Това предприемачът от Русе обеща в съобщение за поредното си участие на автосалона в Женева, който отворя врати на 5 март.

Автомобилите ще са сравнително евтини, малки и ще могат да се трансформират от малки за града и такива в услуга на бизнеса. Новата разработка за градска мобилност на Росен Даскалов е наречена Sin L-City.

"Sin Cars ще създаде високотехнологична фабрика с производствена линия за производство на автомобили. Оптимизираният производствен процес ще позволи бързо и лесно сглобяване на различните варианти на платформи, като се използват стандартни материали. Производствената линия L-City е проектирана с годишен капацитет от 20 000 автомобила, които ще бъдат насочени към европейския пазар. Стартирането на серийното производство е планирано за 2020 година", се казва в съобщението на компанията на бизнесмена.
https://business.dir.bg/kompanii/biznes ... ktromobili

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

6-годишният Лъчезар Томов стана най-малкият златен медалист от Международната олимпиада по математика

Мнение от banev » 09 апр 2019, 17:55

Ето един от много ярки примери защо си заслужава да се борим за България! За бъдещето на нашите Деца!
6-годишният Лъчезар Томов от Бургас стана най-малкият златен медалист от Международната олимпиада по математика в Тайланд в конкуренцията на повече от 1500 участници от 21 държави, съобщиха от пресслужбата на община Бургас.

Лъчезар е един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха страната ни в Тайланд, като спечелиха шест купи - три шампионски и три вицешампионски; и 32 медала, от които 22 златни, седем сребърни и три бронзови.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/6-godish ... matematika

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

"Дойче бан" инвестира в жп завода в Карлово

Мнение от banev » 10 юни 2019, 12:56

Да се надяваме, че най-сетне ще има развижване в този сектор...
Има сделка за жп ремонтния завод в Карлово. Това каза пред "24 часа" преди дни управителят на "Ди Би Карго България" Любомир Гарчев. Фирмата-купувач е част от "Ди Би Карго", която пък е дъщерна на държавния немски жп превозвач "Дойче бан".

От компанията се въздържат да обявяват все още намеренията си след покупката на обявения в несъстоятелност завод. Но експерти от железопътния бранш коментират, че "Ди Би Карго България" развива базите си, вероятно в халетата на новата си придобивка ще ремонтира вагони, а може би в бъдеще и ще произвежда.

Жп специалистът Симеон Ананиев свързва покупката на "Дойче бан" с очакваната, но все още нерешена инвестиция на "Фолксваген" в Пловдивско. Медиите в Пловдив още преди седмица лансираха откъм Карлово, че новият собственик ще ремонтира и локомотиви. Ще започне работа през септември със 70 работници, а по-нататък щели да са 300.
Статия: https://business.dir.bg/kompanii/doyche ... -v-karlovo

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Re: Добрите новини

Мнение от banev » 11 юни 2019, 10:54

В продължение на темата за съживяване на БДЖ:
При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.
Статия: https://dnes.dir.bg/politika/borisov-tr ... nuti-video

vtashkov
Мнения: 27
Регистриран: 31 окт 2018, 17:27

Re: Добрите новини

Мнение от vtashkov » 14 яну 2020, 23:02

https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-ai ... ign=footer

Европейско признание: София става столица на неврохирургията

София става столица на неврохирургията през 2020 г. Това решение е взето в Дъблин през септември след поредния конгрес на най-високия европейски форум в тази област.

"Това е доказателство за това как ни възприемат в Европа. Това е един дълъг процес на подготовка на неврохирургията ни. Доц. Виденов и проф. Габровски представиха нашата кандидатура и тя беше оценена с болшинство", коментира началникът на Клиниката по неврохирургия на болница "Св. Иван Рилски" - доц. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него неврохирургията е специалност, която се развива благодарение на много технически нововъведения. Това, което я прави атрактивна е, че всяко ново постижение, дори в космическата област, се внедрява първо там.

"Човек да бъде радикален до степен, че да запази всичко ценно наоколо. И съвременните технологии позволяват това. Дават възможност за по-широко и спокойно работене върху каквато и да е структура в мозъка", отбеляза доц. Каракостов.

Но всичко това, смята той, е въпрос на практика.

"Не си спомням в последните 30 години някоя държавна институция да ме е финансирала да специализирам в чужбина", каза доцентът.

"В настоящия момент в клиниката няма текучество на никакви лекари. Всяко място се взема с конкурсно начало. Трябва една безкомпромисна селекция. Да се подберат хора с добра езикова подготовка и хъс, защото невинаги желанието на пациента и лекаря се увенчава с успех", смята доц. Каракостов.
"По-важно е това, което си направил да бъде в едни утвърдени правила за добро поведение, така че всичко, което си направил да даде добър резултат", допълни той.

На коференция, проведена през октомври, е изнесен доклад за нововъведение - шлем, който излъчва микровълни, които потискат туморните клетки в мозъка. Каска, която се носи от пациента след като е опериран. Две клиники в Германия дават възможността да се използват тези каски.

"Сега сме в контакти с производителя да бъдем част от този иновативен метод. Предполагам, че до лятото това ще бъде реализирано", заяви доц. Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

В клиниката на доцента се правят около 12 операции на ден.

"Аз лично правя около 2-3 дневно. Това е оптималният вариант за момента. Потенциалът е доста по-голям, но ни ограничават така наречените лимити. Ако падне лимитът, ние можем да правим по 15 операции", смята той.

"В правенето на една реформа има изключителни негативи. Съмнявам се, че това ще се случи преди следващите избори", заяви доц. Каракостов.

Отговори