Баба Марта

banev
Мнения: 77
Регистриран: 19 ное 2018, 08:29

Баба Марта

Мнение от banev » 01 мар 2019, 17:07

Честита баба Марта!

Ето едно интересно интервю с етнологът-куратор гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей за произхода и обичая на тази прастара българска традиция:
https://dnes.dir.bg/na-fokus/etnologat- ... an-asparuh
- Традицията на мартеничката е дългогодишна, но знаем ли откъде идва и как започва нейната историята?

- Историята на мартеничката много трудно може да бъде проследена, защото няма точен ден и година, в която се е появила, но тя се свързва с годините на традиционното общество, когато годината се е разделяла на два сезона.

Считало се е, че на 1 март започва лятото и е време за подготовка за селскостопанска работа. И тъй като това е един пореден граничен период, в който хората по някакъв начин би следвало да умилостивят природата, за да може да бъде благосклонна към тях, да си подсигурят съответно добра реколта, те използват този тип амулети. Всъщност мартеницата е преди всичко амулет.

Днес обикновено закичваме мартеничка на всеки с пожелание за здраве, но не бива да забравяме, че в миналото мартеницата се е закичвала на всеки член от семейството, на домашните животни, поставяла се е на стряхата или някакво парче червен плат, защото се вярва, че Марта е малко своенравна и сърдита старица, която не обича да се среща с възрастни хора, обича на този ден всичко да е преметено, да е чистичко, за да се зарадва. Поради тази причина на този ден домовете се почистват добре и се украсяват с червени платна, за да я посрещнат и да я накарат да се усмихне и съответно да я накарат да бъде благосклонна самата Марта и природата към хората.

Отговори